Muggen/insecten seizoen

Gepubliceerd op 13 juni 2024 om 12:02

Op veel plekken zijn alweer muggen te zien. De lente kent hoge temperaturen en veel regen: optimale omstandigheden voor de insecten. Als echte droogte ook de komende maanden uitblijft, wordt deze zomer ideaal voor muggen, meldt Nature Today.

Leef jij in de zomer veel buiten en wil jij ongestoord genieten van al het moois om je heen? Wil jij ook 's avonds ongestuurd gaan slapen zonder dat eeuwige gezoem te horen? Dat vind ik toch altijd zo verschrikkelijk. Ze weten je altijd te vinden, hoe hoog je de deken ook oplegt. Hahaha. 

Het meest bekende insectenwerende middel is het synthetische DEET. Dit is chemische troep. Als je zoveel mogelijk natuurlijk wilt werken, dan zijn essentiële oliën een zeer goed alternatief. 

Ik deel graag een paar tips voor je over hoe jij op een natuurlijke manier de muggen of andere insecten op afstand kunt houden. En als je dan toch geprikt wordt, dan heb ik ook hier tips voor.

Top 5  Essentiële oliën tegen muggen of andere insecten?

 

1. Citroen eucalyptus. Deze staat met stip op nummer een als zeer goede insectenverdrijver. De olie, afkomstig van de citroen eucalyptus boom uit Noord-Australië, is niet alleen heerlijk verfrissend, maar ook zeer effectief tegen muggen. Het geheim zit hem in het actieve bestanddeel para-menthaan 3,8 diol.

 

2. Citronella: is van oudsher in gebruik als afweermiddel tegen insecten. 1 druppel op je hoofdkussen kan de muggen al op afstand houden.

 

3. Geranium: verdamping van deze olie kan muggen op afstand houden. Muggen vinden de geur niet lekker. Een spray met geranium zou kunnen werken bij bestrijding van huisstofmijten. 

 

4. Lavendel: is een oud en traditioneel middel om insecten te weren. Het is vooral het bestanddeel linalol waar onder andere muggen een hekel aan hebben en lavendel zo effectief maakt als natuurlijke afweer. Bekend is ook dat lavendel in de linnenkast wordt gebruikt voor motten tegen te gaan. 

 

5. Pepermunt: De geur van pepermunt etherische olie is voor veel mensen juist erg prettig. Maar muggen en bijna alle andere insecten worden  door de geur van pepermunt verdreven. De geur is voor insecten zo indringend dat ze niets anders meer kunnen ruiken. 

 

Welke essentiële oliën helpen specifiek tegen teken?

 

Tea tree is de beste etherische olie voor tegen teken. Maar ook voor andere insecten. De geur is afwerend op insecten en andere ongedierte. Ter voorkoming van teken is een sprayflesje handig. 40ml water met 10 druppels tea tree. Tea tree eerst vermengen met een theelepel alcohol 70%. Altijd goed schudden voor gebruik en sprayen op hals, handen, enkels en andere onbedekte huidplekken. 

 

Toch gestoken?

Nooit direct tea tree op een teek in de huid druppelen. De teek schrikt en geeft direct zijn gif af. Haal dan eerst de teek weg met een tekenpincet. Druppels vervolgens 1 druppel pure tea tree op het wondje. Het verlicht de pijn, jeuk en voorkomt infecties die door het krabben kunnen ontstaan. Na behoefte en noodzaak, kun je dit herhalen tot 5 maal daags, tot de klachten afnemen. Tea tree in combinatie met lavendel is ook een goede eerste hulp. Heb je regelmatig pure tea tree gedruppeld, dan is nazorg aan te raden. Een tea tree balsem of ander verzorgingsproduct op de huid verzacht en herstelt.

Tea tree verlicht de pijn na de steek of beet, het desinfecteert de getroffen plek en voorkomt huidirritaties en infecties. Of het nu muggen, muskieten, zandvliegen, vlooien, bijen of wespen zijn, tea tree neutraliseert het gif en zorgt ervoor dat er nauwelijks sprake is van zwelling of jeuk. 

Maak je eigen DIY

Vindt jij het leuk om zelf te experimenteren met etherische oliën? Kies dan hier jouw producten.

 

Toepassingen:

- Maak een spray met etherische oliën naar voorkeur. Zorg dat je eerst de etherische olie in een theelepel alcohol 70% mengt en daarna in water. Goed schudden voordat je de spray gebruikt is belangrijk!

- Maak je eigen 'na de beet' roller met etherische oliën naar wens in een basisolie.

- Gebruik een aromaverdamper voor op je buitentafel om ongestoord te genieten. Of voor het slapen gaan.

- Gebruik een geursteentje en druppel de etherische olie erop. Leg hem waar jij denkt dat het nodig is. 

Kant- en klare producten

Heb je geen zin of vindt je het niet leuk om zelf aan de slag te gaan? Dan snap ik dat helemaal hoor. Ik ga soms ook voor het gemak.

Ik bied je graag kant- en klare producten aan.  

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.