Tea Tree

Gepubliceerd op 24 januari 2024 om 10:30

Dé eerste hulp olie!

De geur van tea tree doet me denken aan vroeger toen ik kind was. Ik vond de geur toen verschrikkelijk, maar toch gaf hij een veilig, verzorgend en betrokken gevoel. En weet je dat ik de geur nu heel goed kan waarderen. Gek he. Ik gebruik tea tree ontzettend veel voor mijn eczeem aan mijn voeten, ofwel zwemmerseczeem.

Tea tree is een struik of een kleine boom tot 7 meter hoog met een papierachtige schors en lancetvormige blaadjes. In het voorjaar bloeien de kleine witte bloemaren, gevolgd door houtige zaadpeulen. De boom groeit voornamelijk in Australië, hier komt ook de beste tea tree olie vandaan. De kwaliteit van tea tree staat onder toezicht van de Australische regering. De stofjes in de tea tree moeten een bepaald percentage hebben en dan worden ze pas geaccepteerd. Andere landen hebben geen kwaliteitseisen.

Er zijn ongeveer 50 tot 75kg bladeren nodig voor 1 kilo etherische olie. Tea tree is kleurloos tot licht groengeel. De geur is fris, helder, kruidig, kamferachtig en medicinaal.

Tea tree heeft een krachtige antibacteriële, schimmeldodende en anti-virale werking met een grote mate van vele klachten. Klachten zoals hoofdluis, acne, voetschimmels en wratjes. Tea tree bezit een lage toxiciteit en kan op wondjes puur worden gebruikt.  In de aromatherapie wordt het gebruikt bij klachten zoals huidontstekingen, candida en voetschimmel. Deze natuurlijke eerste hulp olie zou bij iedereen in het medicijnkastje moeten staan! 

 

Chi heeft een groot assortiment aan tea tree producten, ik omschrijf hier een aantal producten die bij mij favoriet zijn:

  • Tea Tree balsem is inzetbaar voor de verzorging van de gevoelige en onzuivere huid en de dagelijkse voetverzorging. Naast biologische pure tea tree olie bevat de balsem ook de herstellende en verzachtende etherische olie van lavendel, calendula en niaouli. Deze oliën ondersteunen het herstellend vermogen van de huid en werken verzachtend en verzorgend op de huid, waardoor deze balsem de ideale hulp is bij kleine ongemakken van de huid.
  • Tea tree puistjes stick: Deze puistjes stick is jouw eerste hulp bij puistjes en mee-eters. 100% biologische tea tree olie is een belangrijk bestanddeel: tea tree zuivert de huid en zorgt er o.a. voor dat afvalstoffen van de huid afgevoerd worden en dat het puistje uitdroogt. Om het huidherstel te ondersteunen zijn vier bijzonder doeltreffende huidoliën toegevoegd: echte lavendel, helicryse, kajeput en geranium. De basis van deze puistjesstick is de jojoba olie met haar voedende en verzorgende kwaliteiten. De jojoba en de combinatie van zachte oliën als echte lavendel en helicryse zorgen ervoor dat de stick ook zeer geschikt is bij een gevoelige huid. Tot slot is er een vleugje mandarijn aan de compositie toegevoegd die bijdraagt aan de prettige geur van deze puistjesstick.
  • Tea tree etherische olie: maak je eigen DIY met deze pure tea tree etherische olie. 
  • Tea tree Clean Air MIX etherische olie: Tea Tree Clean Air Mix de pure, biologische tea tree olie gemengd met andere, effectieve, maar ook frisse essentiële oliën: citroen, zilverspar, ravintsara, eucalyptus en kajeput. Samen geven ze een prettig geur en zuivere lucht in elke ruimte. Deze gebruik ik in mijn diffuser.
  • Tea tree lip balm: 100% natuurlijk. De lipbalm biedt langdurige bescherming tegen weer en wind. Ook de zon krijgt met deze lipbalm geen kans om de lippen uit te drogen. De Tea Tree Lip Balm is vrij van minerale oliën, parabenen, conserveringsmiddelen en synthetische geur- of kleurstoffen. Aan de basis van onder andere bijenwas, macadamia- en jojoba-olie is biologische pure tea tree olie toegevoegd.

 

 

 

WRATTEN

Vroeger ging ik voor een wrat naar de huisarts en kreeg ik een zalf die de wrat zou verwijderen, echter hielp dit niet. Dus werd het aangestipt met stikstof. En dat was een pijnlijk gevoel. Nu weet ik wel beter!! Onze kinderen hebben beide last gehad van wratten. Bij de oudste is alles weg nu en bij de jongste is de wrat bijna volledig weg. Grappig is dat beide kids later een geurassociatie zullen hebben met tea tree. ‘oh ja, mama, ik herken die geur, daar ging vroeger de wrat mee weg’. Ik hoor het ze al zeggen. Ze zullen de oplossing voor het verwijderen van een wrat later wel weten!

 

Wratten zijn goedaardige huidwoekeringen die meestal aan de hand, voeten gezicht gebied optreden. Ze worden veroorzaakt door één van de vele typen van het humane papillomavirus (HPV). Wratten kunnen van mensen tot mensen worden overgedragen. Kinderen hebben een verhoogd risico voor wratten. Als hun immuunsysteem voor de eerste keer in contact komt met het virus, kan het lichaam ze nog niet goed bestrijden. Tea tree zou de eerste keus moeten zijn bij de behandeling van een wrat voordat men overgaat op salicylzuur, stikstof of operatie. Tea tree werkt tot in de diepere huidlagen en pakt het virus en wrat effectief aan. Over het algemeen duurt een tea tree behandeling 2 tot 5 weken, soms langer.

 

Wat kun je doen?

Aanstippen van de wrat. Dagelijks een druppel tea tree op de wrat en afdekken met een pleister of tape (ducttape) die blijft zitten. Tape een dag laten zitten, dan eraf halen en dan weer opnieuw een druppel tea tree op de wrat en dan weer afplakken. Na een aantal weken trek je de wrat meestal mee bij het afhalen van de tape. Aanstippen met een wattenstaafje kan ook. Doe dan 2 druppels tea tree op watje. Als je de wrat niet afdekt dan is het goed om 5 tot 6 maal per dag 1 druppel op de wrat te doen en ’s nachts afdekken.

Ik heb een roller gemaakt met ¼ basisolie (jojoba en amandelolie) en de ¾ pure tea tree etherische olie. Een roller vind ik voor mijn kind vriendelijker in gebruik. Hij kan hem zelfs zelf aanstippen door er even op te rollen. Daarnaast hoef ik niet steeds het tea tree flesje open te maken. Dit vind ik namelijk zonde van de olie. Hij kan namelijk gaan oxideren en kan zijn kwaliteit verliezen.

 

GEBRUIK DUS TEA TREE ETHERISCHE OLIE EN HEB VEEL GEDULD

 

Welke merk?

Ik gebruik de etherische olie Tea Tree van Chi. Super kwaliteit, 100% puur en biologisch. 2 jaar geleden had ik de tea tree van Young Living. Ook helemaal prima. Nu gebruik ik de tea tree van Chi. Waarom? Prijsverschil is enorm. Kwaliteit minder? Nee, absoluut niet! Ik doe gewoon wat bij mij goed voelt en wat financieel bij mij past.

 

Let op: Tea tree oxideert snel. Door blootstelling aan zuurstof, licht en warmte kan de olie zijn kwaliteit verliezen. Bewaar de olie op een donkere en droge plaats met een koele en gelijkmatige temperatuur, dus het liefst in de koelkast. Maak het flesje binnen negen maanden na opening op als je tea tree op de huid gebruikt. Bij langer gebruik op de huid werkt de pure tea tree uitdrogend. Gebruik het in combinatie met een balsem. Alleen als je de olie verdampt, mag de olie ouder zijn (maximaal twee jaar). Bij verdamping bepaalt de neus of de olie nog goed genoeg ruikt.

 

Tip: Schrijf op het etiket de datum van opening. 

 

Wil jij meer weten? Drs Harmen Rijpkema heeft een ontzettend mooi boek geschreven over de Tea Tree olie. Je kunt hem hier bestellen.

 

Bekijk hier alle Tea Tree producten

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.